Informatie Reviews

Tijdens een gezellig tasje koffie // Magical Atypical

Magical Atypical - Jana Cools
Onlangs kwamen we in aanraking met Magical Atypical, een initiatief gericht op vrouwen met autisme. Daar dat wij overtuigd zijn dat ook deze doelgroep alle aandacht verdiend planden wij een interview met de bezielster achter dit initiatief Jana Cools.

Stel jezelf en je initiatief even voor

Ik ben Jana (27) uit Antwerpen en ben werkzaam als copywriter en social media marketeer. Magical Atypical is eigenlijk nog maar pas ontstaan! Toen ik zelf de diagnose kreeg een tijdje geleden (op latere leeftijd dus), wist ik dat ik hier iets mee moest doen. Ik had zelf nood aan een inspiratieplek waar vrouwen met autisme een stem kregen, met elkaar konden praten en waar er toch plek was voor een luchtige benadering. And here we are!

Wanneer ben je hieraan begonnen en met welke drijfveer?

De droom om een gelijkaardig platform te creëren speelt in mijn hoofd sinds ik zoveel meer te weten ben gekomen over waarom ik de wereld op mijn manier zie. Ik vond het belangrijk om eerst in mijn eigen hoofd op ontdekking te gaan, vooraleer ik me ging openstellen om andere vrouwen met ASS te inspireren.

Waarom kies je specifiek voor de doelgroep vrouwen met ASS

Eerst en vooral omdat ik denk dat de benadering naar vrouwen toe met ASS vaak anders verloopt dan naar mannen toe. Denk bijvoorbeeld maar aan de latere diagnose, want meisjes horen toch sociaal te zijn? Jammer genoeg werd er een soort clichébeeld van ‘iemand met autisme’ gevormd, waar zowel vrouwen (als mannen!) vaak de dupe van zijn. Uit verhalen van andere vrouwen met ASS merk ik op dat het vaak moeilijk is voor de buitenwereld om te accepteren dat een sociale, sprankelende vrouw ASS heeft. Tijd dus om dat te veranderen!

Waar zie jij Magical Atypical de komende 5 jaar?

De bedoeling is dat mijn platform als een vertrouwde plek voelt voor vrouwen en meisjes met ASS. Niet alleen professionele hulpverlening, maar ook een luchtige babbel à la ‘oh dat heb jij dus ook!’ moet zeker kunnen. Kortom, I’m dreaming big.

Zijn er bepaalde doelen dat je wil bereiken?

Zolang ik mensen kan inspireren en zelf enorm kan bijleren… Dan is Magical Atypical voor mij alvast heel erg geslaagd.

Werken jullie met vaste partners of met actieve samenwerkingen?

Omdat ik nog maar pas ben begonnen, werk ik nog niet met vaste partners of medewerkers. Natuurlijk kan dit nog veranderen, maar momenteel wil ik zoveel mogelijk organisaties die passen bij mijn mindset (en die van andere vrouwen) een stem en plekje geven op het platform. Heb je zelf interesse om een keer samen te werken of je verhaal te vertellen? Aarzel dan niet om me te contacteren! Word je graag opgenomen binnen onze erkende partners Natuurlijk! Ik vond het een hele eer dat ik jullie vragen mocht stellen en met jullie in contact mocht komen. Ik geloof er sterk in dat ‘let’s see the able, not the label’ een teamwork moet zijn.

Waar maak jij een onderscheid met andere initiatieven?

Er bestaan talloze groepen die fantastisch werk leveren voor mensen met autisme. Ik probeer het verschil te maken door me op vrouwen te richten (mijn brein werkt nu eenmaal zo) en een soort magische toets toe te voegen. Wetenschappelijk onderbouwde artikels zijn een meerwaarde, maar soms willen we toch ook gewoon even kletsen over overprikkeling op die veel te drukke tram? Of hoe we op een creatieve manier kunnen omgaan met onze one of a kind fantasie? Dat is waar Magical Atypical voor staat: de magie zien in de wereld van vrouwen met autisme.

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Autisme België

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder