Boosheid Kinderen

Kinderen met autisme en agressie

Agressie bij kinderen
Dit is zeker een groot probleem! En helaas kan ook ik je alleen adviezen geven en niet het probleem met je zoon / dochter via een mail oplossen. Het agressieve gedrag naar jou toe moet stoppen. Het moet in ieder geval voor jou goed hanteerbaar zijn. Want naarmate hij ouder wordt, zal het alleen maar moeilijker gaan omdat hij steeds sterker en groter wordt. Een paar feiten op een rij:
  • Je zoon / dochter is niet bewust of voor zijn / haar plezier agressief. Hun agressie is een teken van onmacht: door hun autistische stoornis weet hij / zij niet hoe ze met emoties en andere dingen die om hen heen gebeuren, moeten omgaan. In die machteloosheid worden ze agressief.
  • Vaak zie je dat zo’n gevoel van machteloosheid er vooral thuis uitkomt. Overdag probeert hij / zij op straat en op school zijn hoofd boven water te houden, maar daarvoor moeten ze op hun tenen lopen. En dat stapelt zich op in hun hoofd en komt er op een gegeven moment uit.
  • Hij / zij geeft zelf heel goed aan hoe het zit: ‘Ik wil het niet maar mijn hersens willen het.’ Eigenlijk kunnen hun hersenen ‘niet anders’. De wereld is voor hem te onoverzichtelijk en hij / zij  kan dat niet hanteren.
  • Door opname of dagbehandeling kunnen deskundigen echt onderzoeken hoe jouw zoon / dochter de wereld beleeft en waar hij / zij rustig en blij van wordt. Dat is dus heel belangrijk om te doen, want zo geef je je zoon of dochter een gebruiksaanwijzing om de wereld zo goed mogelijk te overzien. Hopelijk krijgen jullie dan ook goed uitgelegd hoe zijn / haar hersenen werken, hoe hij / zij de wereld beleeft en hoe jullie daarop kunnen inspelen. Goed dat je die hulp inschakelt!
Tot de dagbehandeling is opgestart kun je het beste zorgen voor zoveel mogelijk routines, voorspelbaarheid en regelmaat bij de dagelijkse dingen. Dat geeft hen houvast en rust. Met plaatjes of foto’s kun je hem / haar vooraf laten zien wat er op een dag gaat gebeuren. Misschien lukt het hem / haar om je te vertellen (of jou om het te zien) wanneer het vol en onrustig in zijn / haar hoofd wordt. Dan is dat hét moment om dat te benoemen en rust te creëren voor hij / zij doorslaat. Ik wens jullie heel veel succes en hoop dat je de hulp snel kan vinden.

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.