Informatie

Interview // Aut & Out over genderdiversiteit en LGBTQIA+

Onlangs hadden wij het genoegen om kennis te mogen maken met de vrijwilligers van Aut & Out, een initatief dat ontstaan is vanuit mensen met autisme. Zij richten zich tot LGBTQIA+ volwassenen met (een vermoeden van) autisme. Zij organiseren op regelmatige basis evenementen, waarvan ze tal van topics aankaarten. Graag neem ik jullie mee in het verhaal van de vrijwilligers achter Aut & Out.

Wie is Aut & Out, en waarvoor staan jullie?

Eva D: Wij organiseren bijeenkomsten voor LGBTQIA+ volwassenen met een diagnose autisme of vermoeden van autisme. De activiteiten van Aut & Out worden met andere woorden georganiseerd voor en door queer volwassenen met autisme. Wij houden ons bezig met ontmoetingen, belangenbehartiging en zichtbaarheid van onze doelgroep in België. Ook als je nog twijfelt aan je geaardheid, of een vermoeden van autisme hebt, ben je bij ons meer dan welkom.

Hebben jullie een specifiek doelpubliek?

Eva D: De bijeenkomsten zijn gericht op volwassenen (vanaf 18 jaar) met een normale of hoogbegaafdheid. Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking zijn in principe welkom, maar houden er best rekening mee dat Aut & Out georganiseerd wordt door vrijwilligers die zelf tot de doelgroep behoren. Er zijn geen maatschappelijk werkers bij Aut & Out. Het is daarom belangrijk dat je zelfstandig mee kan doen in de groep. De ‘Aut van Aut & Out staat voor autisme en de ‘Out’ staat garant voor coming out. Wij zijn toch de eerste vereniging die zich richt tot deze combinatie. Gelukkig zijn er verenigingen voor mensen met autisme en zijn er verenigingen die zich inzetten voor ieder die zich onder de regenboogparaplu bevindt. Maar de combinatie is een nieuw gegeven. Omdat er nog geen algemeen bewustzijn is voor hun specifieke Intersectionaliteit.

Hoe hard leeft de topic over gender en identiteit?

Eva D: De gespreksonderwerpen zoals gender, genderidentiteit, genderexpressie, de zoektocht naar je eigenheid en het verschil tussen seksuele en romantische aantrekking leeft ontzettend hard binnen Aut & Out. Onze doelgroep heeft nood aan een community. Tot op heden hebben we een verscheidenheid aan deelnemers. Velen onder ons vonden dat op heden weinig aansluiting bij activiteiten van autisme verenigingen of LGBTQIA-organisaties. Deze verenigingen zijn doorgaans heel verwelkomend, maar er zijn te weinig activiteiten die rekening houden met autisme en daardoor ligt de drempel om deel te nemen hoger. Vaak zijn er heel veel prikkels, zoals op feestjes, of ligt de nadruk op het sociale en dat is voor sommigen moeilijk. Daarnaast heb je bij activiteiten voor mensen met autisme vaak het probleem dat je jezelf moet verklaren of dingen uitleggen. Bij Aut & Out ben je in een omgeving waar je niets moet uitleggen (zelfs bij het kennismakingsrondje), dat is rustgevend. Voor elke maandelijkse bijeenkomst wordt er een thema vastgelegd en een leidraad opgesteld. Zo kunnen leden zelf beslissen of het onderwerp hen interesseert en zich voorbereiden. We hechten belang aan een woordje-vooraf. We leggen nog eens uit hoe de planning er uit ziet, we houden rekening met een duidelijke structuur en we houden ons bewust bezig met het onthalen van nieuwe deelnemers. Het internet is een plaats waar we ons gema kkelijker kunnen uitdrukken. Online moet je je geen zorgen maken over oogcontact, je kan nadenken over wat je wil zeggen voor je het neerschrijft, etc. Informatie is ook sneller en gemakkelijker toegankelijk. Het enige nadeel is dat het geen fysieke gemeenschap is waar je terecht kan. Daarom is het zo belangrijk dat er groepen zijn zoals Aut & Out, zodat je ook in de realiteit een netwerk hebt waar je op kan terug vallen. Ik vind het ontzettend boeiend om op te merken hoe hard de achtergrond of thuissituatie verschilt bij onze deelnemers. We hebben ‘andere’ dubbele coming-out ervaringen. Op basis van geaardheid, gender of omdat we verschillende uitdagingen aangaan of mee geconfronteerd worden. We hebben vooral een gemeenschappelijk kwetsbare beleving omtrent vooroordelen en afwijzing. Niet enkel over hun seksualiteit of genderidentiteit maar ook over hun autisme. We hebben de indruk dat seksualiteit sneller aanvaard wordt dan autisme, zowel op het werk als in sociale context. Autisme is vaak lastiger uit te leggen. De ideeën die mensen over autisme hebben zijn vaak niet up-to-date. Er zijn nog heel wat misverstanden, zelfs bij mensen die iemand met autisme is hun omgeving hebben.

Waarvoor kunnen mensen bij jullie terecht?

Eva D: Allereerst voor een luisterend oor en het gevoel van oprecht welkom geheten te worden. Aut & Out wil vooral een veilige platform bieden om te praten, te leren en elkaar te steunen. We hopen met Aut & Out de wereld een beetje verdraagzamer te maken. We richten ons op autisme en LGBTQIA+, maar het gaat verder dan dat. Iedereen zou moeten kunnen aangeven als iets moeilijker gaat, zonder te moeten verklaren waarom of hoe. Respecteer gewoon elkaars grenzen. Elkaar een hart onder de riem te kunnen steken is zo veel waard. Gezien ons doelpubliek wordt er regelmatig gesproken over gender en de zoektocht naar je eigenheid. We heten iedereen welkom om mee te doen aan dit gesprek maar willen erop wijzen dat we geen datingorganisatie zijn. De vrijheid en veiligheid om te praten over zichzelf is iets anders dan de zoektocht naar een date. Voor dit laatste bestaan voldoende andere kanalen.
Onze boodschap naar de buitenwereld is “Let’s meet halfway, in our common universe”

Hoe is Aut & Out ontstaan?

Eva D: Tom en Caro hebben Aut & Out opgericht. Tom is begonnen als vrijwilliger in de Holebibib in Antwerpen. Omdat dat vrij vlot ging, was hij op zoek naar meer vrijwilligerswerk, maar de mogelijkheden zijn uiteraard beperkt in een bibliotheek. Op een dag las hij een artikel in ZiZo magazine over AutiRoze in Nederland. Hij heeft dan contact met hen opgenomen en al vrij snel besloten zelfs iets op te richten. AutiRoze heeft die oproep mee helpen verspreiden. Caro had hetzelfde artikel gelezen in ZiZo en vond het spijtig dat zo’n vereniging niet bestond in België. Even later zag die in de PASS-uitnodigingen (een soort nieuwsbrief met activiteiten voor en door mensen met autisme, red.) een berichtje over Aut & Out. Caro was meteen enthousiast en is dan naar bijeenkomsten beginnen komen en zo er mee ingerold.

Merken jullie een verschil met voor en tijdens de corona periode?

Eva D: Goh, er is toch een verschil. Niet iedereen kan zich gemakkelijk verplaatsen naar onze huidige bijeenkomsten in Antwerpen. En dan is het online gegeven een interessante manier om vanuit je eigen vertrouwde omgeving nieuwe mensen te ontmoeten. Zo zijn er deelnemers die via de ‘online babbels’ of de zoom-bijeenkomsten Aut & Out hebben leren kennen. Dit vanuit je zetel én vanuit alle uithoeken van Vlaanderen. Er zijn er bij die dankzij die online ontmoetingen er naar uitkijken om na de corona periode naar een bijeenkomst op locatie te komen. Terwijl ze dat voorheen misschien nog niet gedurfd hadden. Grensverleggend en ik vind het fijn dat ik hierbij van betekenis kan zijn. De maandelijkse activiteiten vindt iedere 1ste zaterdag van de maand plaats. Voorheen de corona periode in het Roze Huis in Antwerpen, in een gezellige en rustige, prikkelarme ruimte. Een bijeenkomst duurt gebruikelijk een drietal uur gecombineerd met een pauze. Telkens van 14 u. tot 17 Door de huidige corona-crisis gaan deze activiteiten dus online door (zoom-gesprek of via discord). Het soort activiteit varieert, maar regelmatig zijn er praat-activiteiten waarbij we met elkaar in gesprek gaan over vooraf bepaalde thema’s. We doen dit aan de hand van een leidraad (op voorhand beschikbaar) om indien nodig houvast te bieden tijdens het gesprek. Onze intentie is om zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Om diegene die last hebben van drempelvrees te helpen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld enkel via getypte chat deel te nemen aan onze activiteiten. Een vaste activiteit zijn onze ‘online babbels’ (groep telefoongesprekken via ons discord-kanaal. Bijvoorbeeld via ‘tekst tijdens bellen’-rubriek op discord kan je via de chat deelnemen. Je kan er voor kiezen om bij ons deel te nemen met een zelfgekozen nickname. Zo kan je zijn wie je wil zijn. Er bestaat ook de mogelijkheid om als een soort van podcast naar ons gesprekken te luisteren. Video tijdens een zoom-meeting blijft volledig optioneel.

Zijn er zaken wat jullie in korte of lange toekomst willen bereiken?

Eva D: Uiteraard blijven bijeenkomsten organiseren en de belangen behartigen van onze doelgroep. Aut & Out bestaat nog niet zo lang. We zijn op een zeer korte tijd al enorm gegroeid. Maar desondanks willen we nog inzetten op naamsbekendheid van onze vereniging en meer zichtbaarheid creëren omtrent LGBTQIA+ volwassenen met autisme. Los daarvan hopen we tal van onze leuke ideetjes nog te kunnen uitwerken en onze toekomstplannen te realiseren. Maar daar wil ik op dit moment nog niet te veel over prijsgeven.

Zijn er zaken waarvoor jullie samenwerken met andere organisaties of zijn er gepland of interesses voor in de toekomst?

Eva D: Onder het mom: “we doen het niet alleen”, zijn wij aangesloten bij Het Roze Huis – çavaria Antwerpen, een koepelorganisatie voor LGBTQIA+ verenigingen die actief zijn in de provincie Antwerpen. We hebben zeker plannen om samen te werken met andere organisatie, onder andere onder de vorm van gastsprekers. Als er gastsprekers aanwezig gaan zijn, zal altijd op voorhand aangekondigd worden in onze evenementen, op ons discord-kanaal of in de besloten Facebookgroep. We proberen een gevarieerd aanbod aan activiteiten te voorzien. Niet alleen themagesprekken maar ook doe-activiteiten.

Wat willen jullie nog meer meegeven aan het doelpubliek van Autisme België?

Eva D: Ik kan als ondernemende vrouw via Aut & Out anderen helpen om over hun eigen drempels te stappen. Door vooroordelen krijgen mensen soms labels toegewezen met een negatieve connotatie. Iets waar je niet zelf voor gekozen hebt of achter staat. Ik streef mee naar inclusie. En ik hoop mee één van de grootste vooroordelen uit de wereld te helpen: “dat succes niet gelinkt wordt aan een beperking. En als je een beperking hebt, ben je bijna automatisch een sukkelaar bent.” Deze problematiek raakt me tot diep in mijn hart. Ik kijk uit naar een toekomst waarin we taboes meer kunnen doorbreken en waarbij onze maatschappij beter leert kijken naar de positieve eigenschappen en sterktes van mensen met autisme. Mensen met autisme spectrum stoornis worden te vaak attent gemaakt op wat er moeilijker gaat i.p.v. dat er gefocust wordt op hun sterktes, en daar moet dringend meer verandering in komen.

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.