Hulpverlening

Stop pesterijen & vernederingen, teken ook onze petitie

Deze week verscheen er een artikel in HLN.be over leerlingen die pesterijen, vernederend en meer op een school in Ninove. Dit veroordelen we ten stelligste. Na onze repost op Facebook en Instagram kwamen er heel wat reacties los, maar ook heel wat getuigenissen. Dit moest ook ik even laten bezinken. Wij kregen uit verschillende uithoeken van Vlaanderen berichten over gelijkaardige taferelen. Dit niet alleen binnen scholen met “aangepaste” voor kinderen met autisme of begeleiding. Maar ook in meer gespecialiseerde scholen & internaten. Hierdoor zijn ook wij diep geschokt.

Vertrouwen in scholen en internaat gaat vaak zoek

Het is normaal dat je als ouder de school en/of internaat in vraag gaat stellen, zeker na zulke berichtgevingen. Wij begrijpen dit volledig, toch willen we benadrukken dat deze taferelen niet op alle scholen en internaten gebeurd. En ook niet elke leerkracht of opvoeder handelt op deze manier. Wel benadrukken we om te communiceren bij veranderend gedrag bij je kind(eren). Je kan hier ook beroep doen op professionele en vertrouwde hulpverlening. Trek tijdig aan de alarmbel indien nodig. Van ons word verwacht om neutraal te blijven maar ook wij zijn door deze gebeurtenissen aangegrepen. En willen onze steun en begrip uiten naar getroffen kinderen, ouders en naasten.

Hoe kunnen dergelijke zaken gebeuren?

Eén van de meest gestelde vragen waar ook wij geen antwoord op weten of kunnen geven. Wel kunnen wij helpen met een luisterend oor en klankbord voor degene die er nood aan hebben. Zaken zoals gebeurd zijn in Ninove kunnen niet door de beugel en sleepten al veel te lang aan. Waarom heeft de directie niet eerder ingegrepen en de betreffende leerkrachten hardhandig aangepakt. Dit kan en mag niet liggen aan een lerarentekort waar vaak mee geschermd worden. Wij zijn van mening dat hier een duidelijk signaal moet gegeven worden naar alle hulpverleners die in contact komen met kinderen met autisme of andere aandoening. Dat zulk gedrag niet kan en de consequenties zwaar zijn. Hierbij zijn wij van mening dat er vanuit de overheid een duidelijk signaal moet gegeven worden aan deze daden. En een betere ondersteuning en opvolgingen van scholen en internaten dient te gebeuren. Enkel op deze manier kunnen we constructief knelpunten aanpakken en de rotte appels verwijderen die kinderen op dergelijke manieren terroriseren.

Niet enkel in Ninove gebeuren dergelijke zaken

Wij hebben uit verschillende betrouwbare bronnen dat er een 30% van dergelijke instellingen en scholen te maken hebben met deze gedragingen. Ook stellen wij vast dat er louter per toeval controles gebeuren door een centraal controle orgaan op scholen en instellingen die grondig aan het werk gaan. En laat dat net zijn waar wij willen voor pleiten. Laten we samen een oproep doen naar de overheid om dit te doen en tot stand te brengen. Je kan de petitie hier ondertekenen:

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Autisme België

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder