Hulpverlening Informatie

Autisme en extreme warmte, 5 tips voor verkoeling

Extreme warmte

De laatste jaren komt het vaker en vaker voor dat de temperaturen in de zomer elkaar overtreffen. Met voorspellingen voor komende dagen tot 35 graden Celsius zullen veel mensen last gaan krijgen van de warmte. Het is geweten dat personen met autisme hier nog moeilijker tegen kunnen waaronder mezelf. Maar hoe kan je toch voldoende verkoeling voorzien voor jezelf en je woonplaats zonder grote kosten te hoeven doen? Hieronder geef ik je een aantal van mijn persoonlijke ervaringen en tips mee.

Waarom kunnen personen met autisme nog minder tegen de warmte?

Bij personen met autisme is warmte een grote uitdaging, door de extra gevoeligheden aan smaken, geuren en texturen is er ook de warmte. Niet goed weten wat te doen in deze hitte, bijna geen tot totaal geen zin om iets te doen, overmatig zweten maakt het moeilijker. Vaak weten we niet wat we best doen en hoe we best voor verkoeling zorgen. Hierbij is voldoende water een logische tip maar vaak is voldoende drinken met autisme een struikelblok maar met deze temperaturen vraagt dit toch extra aandacht.

Drink voldoende water

Voldoende water drinken is voor iedereen heel raadzaam bij hoge temperaturen. De kans op uitdroging is dan ook een pak hoger. Maar hoeveel hoor je dan minimaal te drinken bij deze warme temperaturen? 2 liter is het aangeraden minimum, maar ook ik haal dit niet. De verleiding naar frisdranken is natuurlijk groter maar door de hoge hoeveelheid suiker is dit vaak slecht bij deze weersomstandigheden. Ook hier doe ik dan extra moeite om voldoende water te drinken.

Bijzaak is natuurlijk ook dat je drinken ook niet te kou mag hebben, indien dit toch te koud is is de kans om buikloop groter gezien het grote temperatuurverschil van omgeving, je lichaam en uw drinken. Ook onderweg heb je best een flesje water bij je.

Voldoende voeding met gezonde variatie

Bij hogere temperaturen verbruik je meer calorieën maar ook hierin zijn wij geen diëtist. Wel is het belangrijk voldoende te eten gespreid door de dag zodat je voldoende energie aanmaakt. Let wel op dat je hierin een gezonde variatie houd. Neem zeker 2 stukken fruit, dit zijn ook trage suikers, vermijd hierin overmatig snoepen. Zelf kan ik genieten van een koude pasta salade of een andere frisse salade.

Ook bij warmte is vaak de eetlust veel minder, maar op deze manier word het aangenamer eten. Vermijd grote porties maar verspreid je porties doorheen de dag.

Vermijd de warmste periode in de zon

Veel mensen denken dat het warmste moment van de dag rond het middaguur ligt, maar… dat is helemaal niet waar! De zon staat sowieso pas tussen half 2 en 2 uur ‘s middags op z’n hoogst. De zon schijnt dan sterk, maar dat betekent niet dat dat dan ook het heetste moment van de dag is. De bodem doet er namelijk wel even over voordat deze is opgewarmd. Hierdoor loopt pas een aantal uur nadat de zon op z’n hoogst staat het kwik op.

Omdat de bodem nadat de zon zo hoog staat eerst nog moet opwarmen en deze warme lucht vanaf de bodem weer opstijgt en de lucht verder opwarmt, bereiken we pas tussen 5 en 6 uur ‘s avonds het warmste moment van de dag. Omdat in de stad over het algemeen weinig groen te vinden is, wordt het in de stad vaak ook nog eens veel warmer dan tussen al het groen. Dit omdat stenen de warmte nog veel langer vasthouden.

Het best is dus om op deze warme momenten de zon te vermijden en het wat koeler op te zoeken in de schaduw of binnen.

Hou het binnen koel, maar hoe vermijd je warmte binnen

  1. Doe overdag zonneschermen, rolluiken naar beneden of de gordijnen dicht
  2. Hou ramen en deuren overdag dicht, zo komt de warme lucht niet binnen maar probeer wel te ventileren als het koeler wordt
  3. Zet in de avond, nacht en morgen ramen en deuren open tegenover elkaar, zodoende het goed doorwaait
  4. Krijg je het niet koel op deze manier? Overweeg ventilators, of mobiele airco’s let wel op bij de laatste dat je deze niet te lang en te koel instelt.
  5. Heb je een plat dak? Maak er een groen dak van met beplanting, dit helpt tegen de hitte en goede issolatie.

Moet je toch buiten volg deze handige tips

  1. Smeer je voldoende in en overweeg een factor 50
  2. Draag steeds een pet of hoed zo vermijd je een zonneslag aanzienlijk
  3. Zorg steeds voor een flesje water
  4. Tracht zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken.
  5. Vermijd zoveel mogelijk buiten komen indien niet nodig.

 

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Autisme België

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder