25 april 2024
Ervaringen

Autisme binnen een relatie, persoonlijke ervaringen

Relaties
Autisme binnen een relatie kan best een uitdaging betekenen. En dit voor beide partners, het vraag veel aanpassingen, duidelijkheid, voorspelbaarheid zodat het goed verloopt. Hierbij kunnen tal van zaken waarop we hieronder terug komen van groot belang zijn. Hierin worden persoonlijke ervaringen gedeeld, denkpatronen, gedragingen en hoe het dagelijks verloopt.

Duidelijke communicatie

Elke goede relatie start met een eenduidige en duidelijke communicatie of u nu autisme hebt of niet. Bij autisme is dit uitermate extra belangrijk dat de communicatie duidelijk gebeurt en met goede afspraken. Dit om misverstanden te voorkomen, maar ook om chaos te voorkomen. Ik heb zelf al een tal van relaties achter de rug, maar dit was vaak een struikelblok. Voor mij persoonlijk is het heel belangrijk dat alle zaken duidelijk, en op tijd gecommuniceerd worden zoals verandering in plannen (waarom is het veranderd, wat zijn dan de nieuwe afspraken? etc.) zodat ik op tijd kan wennen aan de verandering. Ook als ik merk dat er plots afstand is, of verandering in gedrag word dit pure chaos, zeker als ik niet wat er gaande is. Zo panikeer ik snel begin ik alle scenario’s door mijn hoofd te halen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Personen met autisme kunnen ook wel degelijk gevoelens hebben, laten we hier niet flauw over doen. Eens een persoon met autisme een relatie aan gaat dan moet hij/zij zich uitermate goed voelen bij iemand. Maar ook 100% zeker weten dat het echt goed gaat lopen. Wij houden niet van de snelle flirt, maar van stabiliteit, duidelijkheid en structuur. Vandaar dat een duidelijke communicatie aan de grond ligt om dit te laten slagen en geen misopvattingen te krijgen.

Gevoelens

Ook personen met autisme kunnen wel degelijk gevoelens hebben, deze zijn dan ook heel intens en zullen ook niet verdwijnen. Zodra iemand met autisme kiest voor een relatie gaat hij het commitment aan met volle overtuiging en dit veranderd niet in een relatie. Als de partner dit begrijpt heeft de relatie een hele grote slaagkans, maar het vraagt ook veel van de partner. Het vraagt duidelijke communicatie, structuur maar ook is het intens in de begin fase om ons goed te leren begrijpen, en te kunnen inspelen op de noden van iemand met autisme. In elke relatie is dit belangrijk maar bij personen met autisme is het een intens leerproces om te begrijpen hoe we denken, handelen en reageren in bepaalde situaties. Maar gevoelens en relaties gaan verder dan een liefdesrelatie, ook bij familie en vriendschappen kan dit heel intens zijn. Vaak begrijpen wij ook bepaalde gedragingen niet, maar de personen in onze omgeving kennen ons vaak ook door en door en weten dat ze in deze situatie ook best de tijd nemen om zaken te verduidelijken. Maar in alle relatieverbanden zal een persoon met autisme een heel intense extase beleven van liefde. Ons dicht netwerk is heel belangrijk ik in onze beleving. En kunnen vaak ook emotioneel reageren bij angst voor verlies, maar ook het andere uiteinde onze liefde voor familie, vrienden en partner zal intens beleefd worden. Uit eigen beleving kan ik zeggen dat ik naarmate de relatie bevorderd onze vriendschap en liefde niet verminderd. Maar dat elk contact heel belangrijk is voor ons. Dat we vaak angstig zijn voor verlies als we verandering in patroon opmerken.  Zelf tracht ik dan duidelijk te communiceren hierover gezien dit een duidelijkheid geeft en een geruststelling.

Structuur

Structuur is een belangrijke factor bij personen met autisme, hiervoor is het belangrijk om goede afspraken te maken wanneer jullie elkaar zien wanneer niet. Maar daarnaast hoort ook bij de structuur een goede planning bij uitstappen en wat jullie gaan doen. Zo kan ik steeds rustig een activiteit uitvoeren zonder zorgen. Maar daarnaast hebben we ook het dagelijkse leven, studeren, werken, huishouden, etc. Ook hierin is structuur van uitermate belang, dit zorgt voor rust bij personen met autisme en dus ook bij mezelf. Binnen een goede structuur functioneren wij het best.

Een aantal tips

  1. Duidelijke communicatie
  2. Duidelijke afspraken
  3. structuur
  4. Begrip en inzicht in autisme

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar de inhoud