Emoties Gezondheid

Waarom mensen met autisme altijd zo moe zijn

Vermoeidheid

Halverwege de werkdag niet kunnen stoppen met geeuwen, weekends die onmogelijk vol te houden zijn zonder kopjes sterke koffie of broodnodige sessies niksen… Wanneer je met autisme te maken hebt, laat je energieniveau je vaak in de steek. Maar hoe valt dit te verklaren?

Geen filter voor prikkels

Geluiden, lichtflitsen, geuren en smaken komen voor mensen met autisme twee keer zo hard binnen. Het brein maakt geen onderscheid tussen impulsen of prikkels die belangrijk zijn en wat er zich eigenlijk alleen op de achtergrond afspeelt. Een overload aan prikkels en een hoofd dat niet kan volgen? Dat klinkt als hét recept voor vermoeidheid, hoofdpijn en issues met je concentratie.

Onvoorspelbaarheid? Een nachtmerrie

Situaties die helemaal niet te voorspellen vallen, het is niet meteen een goede match met mensen met autisme. Wij weten graag ALLES op voorhand om zo weinig mogelijk stress te ervaren. Waar is de uitgang van het event? Wanneer komt de bus? Wat gaan we morgen eten? Het lijken misschien onnozele vragen, maar voor ons zijn ze belangrijk. Hoe verrassender de dag, hoe lager onze batterij. Het spreekt dus voor zich dat ‘spontaan’ niet meteen op mijn datingprofiel zal staan en dat is meer dan ok!

Wat je eraan kan doen

Dubbel zoveel fun (sarcastisch bedoeld natuurlijk) zit verborgen in het feit dat je meestal pas doorhebt dat je te veel prikkels of stressfactoren hebt binnengekregen wanneer het al te laat is. Probeer je niet te verzetten tegen de vermoeidheid of slechte bui, maar laat het gewoon toe. Believe me, dat is een stuk minder vermoeiend dan jezelf toch te blijven pushen in situaties waar je helemaal geen energie voor hebt. Plan genoeg tijdsblokken in wanneer er niets, nada, nothing op je to-do staat om je lichaam en geest de kans te geven om te herstellen. The world can wait!

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Autisme België

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder