Gezondheid Hulpverlening Informatie

Geleidehonden voor kinderen met autisme

geleidehonden kinderen met autisme

Kinderen met autisme hebben vaak problemen met sociale interactie en communicatie. Angst, stress en stemmingswisselingen zijn veel voorkomend. De zogenoemde autisme geleidehonden zijn speciaal opgeleid om deze kinderen te ondersteunen. De hond geeft het kind meer zelfvertrouwen en maakt het gehele gezin meer mobiel.

Wat doen de autisme geleidehonden?

De autismegeleidehonden zorgen ervoor dat het gezin meer uitstapjes kan maken en deze minder vermoeiend verlopen, voor zowel de ouders als het kind. Kinderen met autisme kunnen namelijk nog wel eens weg lopen. De ouders zijn daarom vaak angstig om buitenshuis activiteiten te ondernemen met het kind. Een autismegeleidehond biedt een oplossing voor dit probleem. Door met een tuigje het kind te koppelen aan de hond kan het kind niet meer weglopen. De hond is geleerd om te blokkeren als er spanning op het tuigje komt te staan. Door samen met de hond op stap te gaan, is het kind bovendien vaak minder angstig en voelt zich veiliger.

Buiten dit voordeel buitenshuis is de hond binnenshuis een maatje voor het kind. Kinderen met autisme hebben vaak moeite om contact te leggen met andere mensen. De interactie met geleidehonden is voor kinderen minder lastig. Doordat het contact leggen en spelen met de hond goed gaat, krijgt het kind meer zelfvertrouwen en gaat dit meestal ook beter met andere mensen.

De hond is vaak de steun en toeverlaat voor kinderen met autisme. Het kind vindt in de autismegeleidehonden een vriend die hem accepteert zoals hij is en geen oordeel over hem velt. Het kind is hierdoor meer ontspannen en zal minder snel driftbuien hebben.

Welke honden zijn geschikt?

Vooral de Golden Retriever en de Labrador Retriever (of kruisingen hiervan) zijn geschikt om in te zetten als autismegeleidehonden. Deze honden hebben een zachtaardig en betrouwbaar karakter. Kinderen met autisme kunnen soms druk zijn en wat ruw met de hond spelen, het is belangrijk dat de hond hiermee om kan gaan. De hond moet altijd de rust bewaren en stabiliteit uitstralen naar het kind.

Welke opleiding krijgen de autismegeleidehonden?

Een autismegeleidehonden moeten bezitten over basisvaardigheden. Zo moet hij gehoorzaam en goed gesocialiseerd zijn. Omdat de hond ook buitenshuis moet werken, is het belangrijk dat hij gewend is aan verschillende situaties in de maatschappij. Al deze vaardigheden leert hij tijdens de opleiding tot autismegeleidehond. Ook het met beleid blokkeren aan de lijn leert de hond. Niet alleen hoe hij dit moet doen, ook wanneer. Door er tijdens de opleiding voor te zorgen dat de hond vaak een confrontatie heeft met hardhandig spelen en drukke situaties, zal de hond hier niet meer van opkijken tijdens zijn werk als autismegeleidehond.

Als de hond alle vaardigheden onder de knie heeft volgt er een instructieperiode bij het gezin waar hij geplaatst gaat worden. Tijdens deze instructie leren de ouders omgaan en werken met de hond. Het is belangrijk dat de ouders de lichaamstaal van de hond begrijpen. Zo kunnen zij de hond tijdig uit een situatie die de hond niet prettig vindt halen.

Welke organisaties houden zich hiermee bezig?

Meer informatie? Contacteer ons

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Autisme België

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder