23 april 2024
Kinderen

Personen met autisme in crisis

Personen in crisis

Personen met autisme in een crisis dienen op een rustige manier benaderd te worden om de crisis te doen afnemen. Maar zoals je zelf ook kan vast stellen maakt iedereen op een regelmatige basis een crisis mee. En de redenen hiervoor kunnen heel uiteenlopend zijn. Afhangend van heel wat externe factoren. Zowel kinderen en volwassenen maken deze mee.

Wat is een crisis?

Een crisis is voor iedereen heel verschillen of je nu wel of niet de diagnose autisme hebt, wij focussen ons uiteraard op personen met autisme. Hoe zij een crisis beleven, maar nog belangrijker is hoe jij hiermee kan omgaan.

Personen met autisme die zich in een crisis begeven zijn vaak buiten zichzelf of net helemaal in zichzelf gekeerd. In beide situaties kan met ook spreken van een crisis als er een gebeurtenis is aan vooraf gegaan dat een uitlokkende factor met zich meebracht. Het is ook zo dat het voor u als persoon in de directe omgeving er geen aanleiding was maar het voor de persoon met autisme een ideale trigger was.

In veel situaties komt het naar boven dat er plotse veranderingen hebben plaats gevonden, iets dat niet goed lukte of dat ze zo een grote inspanning hebben moeten leveren dat ze uitputte. Bij kinderen met autisme kan dit ook vaak gebeuren zodra ze terug zijn van school. Ik hoor inderdaad de wenkbrauwen al fronsen bij dit te lezen. Op school word er veel gevraagd van ieder kind met of zonder autisme. Er is een heel duidelijke structuur, er word veel aandacht van hen gevraagd. Veel nieuwe zaken aanleren en zo verder. Voor kinderen met autisme kan het dan inderdaad gebeuren dat ze bij thuiskomst heel druk zijn van ontlading, of net het tegenovergestelde.

De manier hoe je hiermee omgaat hoe goed de bedoelingen ook zijn, hoe goed de aanpak ook kan dit zijn dat ze even buiten zichzelf gaan. Wij gaan je natuurlijk niet leren hoe je je kinderen moet opvoeden, enkel willen wij een aantal zaken open trekken zodat je een ruimer inzicht verwerft.

Wat je beter wel en niet doet?

Bij eender welke crisis is het altijd belangrijk om zelf rustig te blijven en je meegaand op te stellen. Het is belangrijk dat men weet dat men er niet alleen voor staat. Bij heel wat moeilijke situaties kan het helpen om uit de ruimte te gaan samen en zich terug te trekken in een prikkelvrije omgeving. Zodat ze kunnen ventileren en terug tot zichzelf kunnen komen.

Daarnaast is het ook essentieel om samen trachten te achterhalen wat de oorzaak was om hiervoor een constructieve oplossing voor te vinden. Deze zijn niet altijd voor de hand liggend.

Wat je zeker dient te vermijden is om zelf de rust te verliezen. Dit zal de situatie enkel laten verder escaleren.

TIPS

  • Rust de basis van alles:

Ga niet dadelijk met je kind aan de slag. Laat het eerst ‘afkoelen’ en geef het een time-out. Deze time-out is geen straf, het is een moment om terug een basisrust te bekomen. Voor het ene kind betekent rust zich afsluiten op een kamer, de andere speelt met lego of luistert muziek. Biedt deze rustbrengers actief aan op deze momenten en gebruik ze niet als straf.

  • Zit rond de tafel:

Nodig je kind uit om samen over de situatie te praten. Vraag het niet waarom het zo gehandeld heeft, maar ga samen op zoek naar wat er nu echt gebeurd is, los van zijn beleving.

  • Pen & papier:

Voor mensen met autisme is pen en papier van levensbelang. De taal gaat voor hen vaak te snel. Door alles neer te pennen, worden de woorden concreet en kan het kind zijn gedachten geordend zien.

  • Vragen stellen:

Je duwt als het ware de contextknop in. Samen met je kind herbeleef je de hele situatie en teken je ze op papier. Enkel op deze manier kan het zich een echt beeld vormen van dat moment. Let er hierbij op dat je open en gesloten vragen afwisselt en dat je kind niet verdwaalt in zijn verhaal.

  • Wie?

Wie was er bij het conflict allemaal aanwezig? Wie zat er allemaal in de klas? Waar stonden deze personen?

  • Waar?

Waar was je op dat moment? Was het daar donker? Was er veel lawaai?

  • Wat?

Wat was je aan het doen? Wat had je vast? Wat gebeurde er toen?

  • Wanneer?

Wanneer is dat gebeurd? Wat was je aan het doen? Gebeurde het daarna?

  • Waarom?

Dit is een te grote vraag waar je kind nooit kan op antwoorden. Ontrafel ze door de Wie, wat, waar, wanneer vragen. Dan kom je ook op een waarom 😉

Samenvatten: Vat op regelmatige basis samen wat je al weet. Vergeet niet te controleren en te verifiëren bij je kind. Hebben jullie echt hetzelfde idee en interpretatie?

Discuteer jij ook graag over gelijkaardige onderwerpen? Join dan zeker onze Discord server via deze link.

Sinds kort kan ook jij Autisme België steunen, bekijk zeker onze dedicated pagina via: Steun ons

 

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar de inhoud