Informatie

Het Belang van Routine: Een Dag uit het Leven van Iemand met Autisme

Dagelijkse routine

Routine is voor velen belangrijk, maar voor mij, als iemand met autisme, is het meer dan dat; het is de ruggengraat van mijn dagelijks leven. Het biedt me houvast, voorspelbaarheid en een gevoel van controle. In deze blog wil ik jullie meenemen door een typische dag en laten zien hoe ik mijn routines beleef en organiseer.

Ochtendritueel

Mijn dag begint elke ochtend op dezelfde manier. De wekker gaat om precies 6:30 uur af. Ik snooze nooit, want dat zou mijn hele schema in de war brengen. Het eerste wat ik doe is mijn bed opmaken. Dit klinkt misschien onbelangrijk, maar het geeft me een gevoel van voltooiing en zet de toon voor de rest van de dag.

Na het opmaken van mijn bed, ga ik naar de badkamer om mijn tanden te poetsen en mijn gezicht te wassen. Elke stap van mijn ochtendroutine is zorgvuldig gepland. Ik gebruik altijd dezelfde tandpasta en dezelfde zeep. Veranderingen hierin kunnen me behoorlijk van mijn stuk brengen, dus ik zorg ervoor dat ik altijd een voorraad heb van mijn favoriete producten.

Ontbijt

Ontbijt is een belangrijke maaltijd voor mij en ik eet elke dag hetzelfde: havermout met honing en een kopje groene thee. Dit klinkt misschien saai, maar het geeft me rust en energie om de dag te beginnen. Het bereiden van mijn ontbijt is een ritueel op zich; de stappen zijn altijd in dezelfde volgorde en de tijd die ik eraan besteed is exact.

Werk of Studie

Of ik nu werk of studeer, mijn dag is altijd gestructureerd. Ik plan mijn taken de avond ervoor, zodat ik precies weet wat er van me verwacht wordt. Dit helpt me om overweldiging te voorkomen en mijn taken één voor één af te werken. Ik gebruik vaak checklists en timers om mijn voortgang bij te houden. Dit geeft me een visueel overzicht van wat ik heb bereikt en wat er nog gedaan moet worden.

Pauzes en Lunch

Pauzes zijn essentieel, maar ook deze zijn gestructureerd. Ik neem elke dag op dezelfde tijden pauzes, waarin ik meestal een korte wandeling maak of naar muziek luister. Dit helpt me om mijn gedachten te ordenen en even te ontsnappen aan de drukte van de dag.

Lunch is net als het ontbijt voorspelbaar. Ik heb een paar vaste opties waar ik uit kies, afhankelijk van de dag van de week. Deze voorspelbaarheid helpt me om me te concentreren op mijn werk zonder afgeleid te worden door de vraag wat ik ga eten.

Avondroutine

Mijn avondroutine begint om 18:00 uur, wanneer ik mijn werk afsluit en begin met het bereiden van het avondeten. Koken is voor mij een manier om te ontspannen, maar ook dit doe ik volgens een vast patroon. Ik heb een wekelijkse maaltijdplanning die ik strikt volg. Dit voorkomt stress en zorgt ervoor dat ik altijd weet wat ik in huis moet hebben.

Na het avondeten neem ik de tijd om te ontspannen. Dit kan variëren van het lezen van een boek tot het kijken van een tv-serie, maar de activiteiten zijn altijd gepland. Spontane veranderingen kunnen zorgen voor onrust, dus ik houd me aan mijn schema.

Voorbereiding op de Nacht

Voordat ik naar bed ga, bereid ik alles voor de volgende dag voor. Ik leg mijn kleding klaar, maak mijn lunch en controleer mijn agenda. Deze voorbereidingen zorgen ervoor dat mijn ochtend soepel verloopt en ik niet voor verrassingen kom te staan.

Om 22:00 uur ga ik naar bed. De vaste bedtijd helpt me om voldoende rust te krijgen en mijn interne klok goed te laten werken. Ik heb een vast slaapschema dat ik zelfs in het weekend probeer aan te houden.

Conclusie

Routine is mijn anker in een wereld die vaak chaotisch en overweldigend kan zijn. Het geeft me de structuur die ik nodig heb om te functioneren en om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven. Hoewel dit misschien rigide lijkt voor sommigen, biedt het mij rust en voorspelbaarheid.

Elke dag is anders, maar dankzij mijn routines kan ik de veranderingen beter aan. Het helpt me om mijn energie te richten op wat echt belangrijk is, zonder overweldigd te raken door de kleine dingen. Routine is niet alleen een manier van leven; het is mijn manier om de wereld te navigeren.

Download onze template om aan te passen aan uw routines:

Download de routine template

Verzend link naar:

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van Autisme België

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder