24 april 2024
Ervaringen

Fysiek contact bij personen met autisme

Fysiek contact
Fysiek contact is voor heel veel mensen de normaalste zaak van de wereld, maar bij personen met autisme kan dit een heel oncomfortabel gevoel opleveren. Maar dat is niet bij elke persoon met autisme. Als ik kijk naar mijn persoonlijke situatie is het heel vervelend in bepaalde situaties die ik hieronder verder uitgebreid aankaart. Maar bij sommige mensen voelt het dan heel goed en vertrouwd. Maar hoe komt dit dan?

Wat versta ik onder fysiek contact?

Fysiek contact is voor iedere persoon verschillend in opvatting. Maar bij mij is elk type fysiek contact van de kleine aanraking, handdruk of kus al een uitdaging. Maar dan weer niet in elke situatie, bij dichte familie, close vrienden en partner ligt dit anders. Dan kan ik het beter accepteren, en vooral bij deze laatste verlang ik toch op regelmaat een goede knuffel, kus. Maar als we bij familie en vrienden kijken blijft dit bij een handdruk en in sommige situaties gebeurd dit zelf ook niet. Voor velen is fysiek contact een vorm van affectie, laten zien dat je iemand graag hebt, beleefdheid. Maar voor mij loopt dit toch moeilijker. Ik maak in hoofdzaak het onderscheid tussen partner en echte dichte contacten en dan de minder close contacten.

Fysiek contact in een liefdesrelatie

Natuurlijk is deze blog ook een aanvulling van onze voorgaande blog over Autisme en relaties. Maar ook in een liefdesrelatie is fysiek contact een onderdeel. Daar heb ik dan ook minder moeite mee, hier is ook de partner een belangrijke rol in het dagelijkse leven. En hierbij komt ook dat je je aangetrokken voelt. Ik kan dan ook genieten en energie uithalen van een goede knuffel. Maar daarnaast heb je ook seksuele betrekkingen. En dit ligt voor iedereen anders met of zonder relatie. Voor mij is dit een onderdeel van de relatie en enkel kan in een serieuze relatie. De snelle flirts of one night stands totaal uitgesloten. Ik begrijp niet dat mensen kunnen afspreken enkel voor seksuele betrekkingen zonder er meer is. Dus hierin ben ik heel controversieel en kan dit enkel binnen een serieuze liefdesrelatie.

Wat bij de dokter, ziekenhuis of ander contactberoep?

Fysiek contact in het kader bij dokters, ziekenhuizen, kine’s etc. zijn heel vervelend. Het is een noodzaak dat een dokter je onderzoekt bij ziekte maar dit is niet zo van zelfsprekend. Dit zeker bij nieuwe artsen en in ziekenhuizen. Bij de huisarts is dit een vervelend gevoel dat verbetert daar dat je ook elke keer bij de zelfde arts langs gaat en een soort band creëert. Maar zodra het iemand is dat je niet kent is het bij mij toch heel vervelend. Word zeker lid van onze Facebook Groep en volg onze pagina op Facebook

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar de inhoud