Diagnose Documentaire Ervaringen Informatie

Iedereen is uniek! Een kijk in het leven van Ivan

Iedereen is uniek! door Ivan De Neef en Stamp Media

Autisme en verstandelijke beperking meer onder de aandacht brengen. Dat is het doel van de 23-jarige Ivan De Neef uit Mortsel. Zelf worstelt hij dagelijks met de uitdagingen die autisme met zich meebrengt. Hij doet zijn verhaal in een kortfilm die hij maakte met het Antwerpse jongerenpersagentschap StampMedia. “Fysiek kan je niks zien aan mij, dat brengt sommige mensen in de war, want ik heb wel degelijk een beperking.”

In de kortfilm ‘Iedereen is uniek!’ volg je een dag in het leven Ivan De Neef (23) uit Mortsel. Ontwaken, tanden poetsen, het huis uitgaan, aan de dag beginnen. Heel doorsnee allemaal. Enkel kampt Ivan met een sterke vorm van autisme, ook al merk je daar misschien niet veel van.

“Ik krijg veel te maken met onbegrip, dan krijg ik verwijten naar mijn hoofd”, vertelt Ivan. “Dat komt heel diep binnen. Emoties zijn sowieso al uitvergroot bij mij, alle prikkels worden versterkt in mijn hoofd. Dan moet mijn mama wel eens zeggen dat het wellicht zo niet bedoeld was, of dat die persoon het zelf heel moeilijk heeft of dat het om een misverstand ging. Ik heb die bevestiging soms nodig, die omkadering dikwijls. Dan begrijp ik dat wel, voel ik me beter.”
 

Houvast

“Mijn grote droom is een soort van houvast, hoe ik mijn dag kan doorkomen zonder echt af te zien van bepaalde conflicten of problemen. Als ik achteraf kan zeggen dat ik ergens op een goede manier ben doorgeraakt, ben ik heel tevreden. Ik ben nu op zoek naar die houvast, dat klinkt misschien vreemd, maar ik heb dat echt nodig.”

“Ik ben blij met mensen in mijn omgeving. Ze zien meer dan enkel Ivan die autisme heeft. Autisme is niet wat mij definieert. Ook nieuwe mensen die ik ontmoet, hebben dat heel snel door, en appreciëren me, dat raakt me. Uiteindelijk heeft iedereen wel een probleem, iedereen heeft wel een beperking, iedereen heeft wel íets, dat maakt ons allemaal uniek.”

Taboe doorbreken

Ivan maakte de kortfilm met Bert Roymans en Sinisha Davcesvski van StampMedia, het jongerenpersagentschap met hoofdkwartier in de Antwerpse Permekebibliotheek. Zelf heeft Ivan geen ambities in de journalistieke of documentairewereld. “Ik heb dit enkel gedaan om autisme en verstandelijke beperking meer onder de aandacht te brengen. Veel andere mensen worstelen daar ook mee, ik wil een taboe doorbreken, want het is niet omdat je een beperking niet kan zien, dat ze niet aanwezig is.”

Bron: HLN

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.