ADHD Emoties Therapie

Waarom dieren zo’n effect hebben op mensen met ASS

Dieren

Aan alle crazy cat lady’s die liever in de tuin zitten met Minoes op hun schoot dan zweterig dansen in de club, je bent niet alleen! Toch zijn ‘dieren’ en ‘mensen met ASS’ een opvallend goede combo. Hoe dit precies te verklaren valt? Ik zocht het uit!

Het extra zintuig van een dier

Een band met een dier, voor mensen met ASS gaat het vaak een stuk verder dan ‘hij gaat zitten wanneer ik het brul’. Dieren voelen mensen haarfijn aan, ze hebben een soort extra zintuig om de bedoelingen van de persoon die tegenover hen staat perfect in te kunnen schatten. Het kan soms onwennig aanvoelen om iemand nieuw te leren kennen, net omdat er bepaalde verwachtingspatronen worden gecreëerd. Een dier heeft dit helemaal niet. Wederzijds respect is voor beide veel belangrijker dan kunnen antwoorden op de vraag ‘kan je je last-minute vrijmaken’.

Pluis versus prikkelverwerking

Dieren voelen beter aan hoe ze zich moeten gedragen wanneer je bijvoorbeeld last hebt van overprikkeling. Het talent om je te laten kalmeren, dat is iets wat de menselijke soort niet of een stuk moeilijker kan. Wanneer je zelf te angstig bent, gaat het dier dit spiegelen op ons onderbewustzijn waardoor we automatisch rustiger worden. Het aanraken van een dier brengt je niet alleen tot rust, het zorgt ook voor de aanmaak van oxytocine en een lagere productie van het stresshormoon cortisol. Win-win dus!

Ready, set, fetch!

Dieren nodigen je uit om al je zintuigen te gebruiken en (letterlijk wanneer je de frisbee gooit) in actie te schieten. Ze kunnen je eindeloze gedachtestroom even helemaal stopzetten, omdat het dier zelf een groot deel van je focus vraagt. Het gedrag van een dier is duidelijk, er zit geen achterliggende boodschap achter (wat doodvermoeiend kan zijn in sociale situaties met mensen). Fysiek contact, interactie en communicatie verlopen daarom vaak een stuk eenvoudiger tussen mens en dier dan tussen mens en mens!

Oh hallo daar 👋 Leuk je te ontmoeten.

Abonneer je via dit formulier en krijg een automatisch bericht bij
elke nieuwe publicatie

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.